Wat als je te horen krijgt dat je niet meer beter kunt worden

geplaatst in: uitvaart | 0

Hoe verschrikkelijk dit ook is voor ieder weldenkend mens, niemand die het horen wil en toch, elke dag opnieuw, krijgen mensen te horen dat ze niet meer beter kunnen worden.

Kun je je voorbereiden op een naderend einde?

En hoe ga je hier mee om en wat kun je van te voren regelen.
Nu kan ik en wil ik niet op de stoel van een psycholoog gaan zitten maar dan gebeurt er wel wat met je.
Eerst moet je deze onheilsboodschap verwerken en wil je misschien je omgeving ervan in kennis stellen. Dan kan het moment komen dat je zelf je wensen kenbaar wilt maken voor het naderende afscheid.
Probeer, hoe moeilijk ook, dit gesprek aan te gaan met je partner, vriend, vriendin of vertrouwenspersoon.
Ook kun je een informerend gesprek aanvragen met een uitvaartverzorger. Ik kan je helpen bij het maken van de juiste keuze.
Wat past bij je, hoe is je levensstijl en wil je deze laten terugkomen in je uitvaart?
Stel, je hebt kinderen, hoe ga je het hen vertellen en voorbereiden op het naderende afscheid.
Wees vooral ook naar de kinderen toe open en eerlijk, op een niveau wat zij aankunnen.
Maak het niet mooier dan het is.
Je kunt de kinderen voorstellen om een herinneringsbox samen te stellen, hierin kun je persoonlijke spulletjes indoen waaruit zij straks troost kunnen vinden. Dit kan op diverse manieren en is ook een beetje afhankelijk van de leeftijd.

De dood: de enige zekerheid in ons leven

en we schieten meteen in de stress als deze ter sprake komt. Natuurlijk zitten de meeste mensen niet met smart op dat laatste bezoek te wachten. Liever breien we er nog een paar mooie jaren aan.

Maar als hij dan toch voor de deur staat, is het dan niet een rustgevende gedachte dat je niet op het laatste moment nog allerlei zaken moet regelen, gesteld dat je daar überhaupt de tijd nog voor hebt. Rustgevend voor jezelf maar zeker ook voor de achterblijvers.
Wat je zoal kunt regelen en hoe je dat regelt, dat zijn de vragen waar de uitvaartverzorger antwoord op heeft. Neem de moeite om te kijken wat je uitvaartverzekering uitkeert of heb je zelf de financiële middelen om de uitvaart te kunnen bekostigen.
Laat nooit maar dan ook nooit de kosten van je uitvaart achter voor je nabestaanden.

Een mooi afscheid is meer dan een bloemenzee

en het perfecte koor; het vraagt tijd en voorbereiding om de diepgang te vinden die zoveel troost biedt. Maar juist in die aanloop vindt al een deel van de rouwverwerking plaats.
Mag ik je helpen om je afscheid vorm te geven?
Dit kun je doen door geheel gratis het boekje aan te vragen “om vast over na te denken”.
Stuur een mailtje met je adresgegevens naar info@harmaboddeuitvaartzorg.nl en je krijgt het boekje thuisgestuurd. Meerdere boekjes mag natuurlijk ook. Kom je er niet uit dan wil ik je graag helpen.